Malta Evenementenkalender 2019

Benieuwd wat er deze zomer te beleven is in Malta? Bekijk dan zeker onze evenementenkalender voor Malta 2019.

Alarm!

Zes keer per jaar trakteert Fort Elmo je op een speciale inkijk in de geschiedenis van Malta. De historische re-enactment groep van Malta reconstrueert de aanvan van de Fransen onder Napoleon (1789-1800) met de nodige details. In een 50 minuten durende show worden de aankomst van de Fransen, de Maltese opstand en de aankomst van de Engelsen, die mee hielpen de Fransen te verslaan weergegeven in originele kostuums en met eigentijdse rekwisieten. Goedkope tickets zijn verkrijgbaar aan de ingang van het fort. 

Wissel van de wacht

Elke laatste vrijdag van de maand om 10u30 's ochtends begint er een parade aan st Georges Square in Valletta. De gewapende troepen van Malta marcheren langs Republic street om de hoofdbewaker van het paleis van Valletta te vervangen. Het is een traditioneel en spectaculair schouwspel, zeker waard om zien.

Carnaval: 28.02.2019 - 05.03.2019

De lente is de tijd van carnaval, en als je een goed feestje aprecieert, zal dit feestweekend je niet teleurstellen. Het centrum van deze vieringen is Valletta, maar er zijn ook gelijkaardige feestjes in de kleinere steden. Overal op het eilandc zal je mensen in kleurrijke kostuums vinden, op weg naar de grote parade. Het feest gaat achteraf gewoon door in Paceville. Mis deze kleurrijke kant van Malta niet!

Paasweek: 14.04.2019 - 20.04.2019

Pasen wordt in Malta groots gevierd. Kerken worden prachtig versierd en lichten als het ware op in het donker. Mis zeker de processies op Goede Vrijdag en Paaszondag niet. Twee beroemde parades gaan door op Goede Vrijdag in Qormi en op Goede Vrijdag en Paazondag in Vittoriosa. Veel Maltesen nemen hieraan deel en spelen Bijbelse taferelen na in traditionele kostuums. Zeker op Paaszondag hangt er een uitgelaten sfeer op en rond het eiland.

Middeleeuwse Mdina Festival, 05.05.2019 - 06.05.2019

Dit middeleeuws festival in Mdina zorgt voor een Middeleeuwse sfeer in de volledige stad, waardoor bezoekers zich in de tijd van de ridders wanen. Je vindt muzikanten op elke hoek van de straat, en de volledige stad is versierd met bloemen om het lentegevoel in iedereen wakker te maken. Musea, kerken en andere historische gebouwen zijn het ganse weekend open voor alle bezoekers.l

Malta International Fireworks Festival

Het vuurwerkfestival is een traditie in Malta. Het wordt bijgewoond door lokale bevolking en toeristen. De grote Haven van Valletta is het ideale decor voor dit evenement, waarbij het lidmaatschap tot de Europese Unie van Malta wordt gevierd. Dit vuurwerkfestival is het startschot voor verschillende steden/dorpen om een feestje te bouwen.

Dorpsfeesten/Village Festa

Het hele jaar door kunt u de geschiedenis en de traditie van Malta van dichtbij ervaren. Elk dorp heeft namelijk een festivaldag, ook gekend als village festa. Een volledige week wordt gewijd aan de lokale patroonheilige, en wordt afgesloten door met groot feest met veel vuurwerk en een optocht de dag erna. De Maltese delen deze traditie graag met u!

Internationaal muziekfestival Malta: 29.04.2019 - 10.05.2019

De Europese Stichting van Cultuur (EUFSC) in samenwerking met het Malta Philarmonic Orkest, als deel van Valletta 2018-Europese culturele hoofdstad, organiseert een hele reeks van evenementen. Je kan klassieke muziek in al haar vormen verwachten zoals solo recitals, kamerconcerten en grote concerten met orkest in samenwerking met veelgeprezen artiesten, opkomende sterrren en nieuw talent.

Valletta Green Festival

Tijdens dit festival wordt de Pjazza San Gorg, een van de grootste pleinen van Valletta omgetoverd tot een pronkstuk bestaande uit niet minder dan 80.000 planten en bloemen. Geniet van verschillende workshops, seminaries, muziek en entertainment rond het Pjazza San Gorg en andere locaties in en rond Valletta. 

Malta Fashion Week

Mercedes-Benz Fashion Week Malta is een fantastische week met modeshows, feestjes en evenementen die de standaarden halen van andere modeweken in de grote steden over heel de wereld. De prachtige hoofdstad Valletta laat een paar van de beste talenten van de Maltese mode-industrie zien, van mode-ontwerpers tot modellen, stylisten en make-up artiesten.  

Malta Muziek Week, 27.06.2019 - 01.07.2019

De Malta muziek week sluit het schooljaar af en geeft het startschot voor de komende fantastische zomer in Malta. De MMW is een week gevuld met feestjes op verschillende locaties en vibes voor iedereen. Dit is een fantastische week vol vrijheid en genot.

Isle of MTV, 27.06.2019

Dit jaarlijkse MTV-evenement lokt elk jaar meer dan 50.000 bezoekers. Dit muzikaal spectakel houdt onder ander een world-class line up in, en geeft je de unieke kans om de beste muzikanten live aan het werk te zien, en dit alles op het zonnige Malta. Voor ons is het duidelijk: dit wordt een van de beste en must-see festivals van Europa.

Check zeker onze blog voor meer informatie!

Arti fil-Misrah, elke vrijdag in Juli

De straten van de noordelijke stad Mellieha worden elke vrijdag in Juli omgetoverd tot een podium voor lokale artiesten, muzikanten, ambachtslieden en andere talenten. Lokale bevolking en toeristen kunnen hier ten volle van genieten. De perfecte start van je weekend!

Malta Internationaal Kunst festival, 29.06.2019 - 13.07.2019

Dit festival vindt elk jaar plaats en biedt een brede keuze aan kunst aan zoals theater, dans, muziek en schilderkunst. Geniet van een grote keuze aan optredens van bekende artiesten, zowel Maltees als internationaal, op locaties zoals the Medditerranean Conference Centre, thr MITP theatre of the St James Cavalier centre for creativity in Valletta. Sommige van deze optredens zijn zelfs gratis.

L' Imnarja Summer Folk Festival

Dit feest dateert van voor de aankomst van de hospitaalridders in 1530. De naam "L'Imnarja", of festival van het licht, vindt zijn origine in de vele vuren die oorspronkelijk met de festiviteiten gepaard gingen. De dag van vandaag gaat dit feest door in de Buskett Gardens. Familie en vrienden kunnen er genieten van een picknick, wijn en en nationale specialiteiten (zoals het traditionele gerecht met konijn) die worden geserveerd. 's Avonds zorgen zang, gitaarmuziek en en folkmuziek voor vermaak.

Malta Jazz en Rock Festival: 15.07.2019 - 20.07.2019

Drie medditeranese nachten gevuld met internationale jazzmuziek op een unieke, spectaculaire locatie binnen het bolwerk recht voor de grote dokken. Fans van jazzmuziek zullen deze kans gebruiken om een prachtige avond door te brengen in het gezelschap van lokale artiesten en bands.

The Farsons Great Beer Festival, 26.07.2019 - 04.08.2019

Op de Farsons Great Beer Festival in het kleine dorpje Ta'Qali draait het allemaal om goede muziek, lekker eten en natuurlijk een heerlijk biertje. Een duizendtal bezoekers wordt verwacht op dit gratis 10-daags festival. Het programma is gevuld met veel vermaak en activiteiten en een breed aanbod aan eten en drinken. Je kan genieten van verschillende live optredens van lokale artiesten en bands.

Victory Day (Dag van de overwinning) 08.09.2019

8 September is een heel speciale feestdag in Malta, op die dag worden namelijk 3 feestdagen in een keer gevierd; de geboortedag van de Heilige Maagd Maria, de dag dat de bezetting van 1565 eindigde en de dag dat het Italiaans leger verslagen werd door de Britten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De festiviteiten gaan door in Senglea, Naxxar, Mellieha en Xaghra op Gozo. Sinds 1878 wordt er in de grote haven een roeiwedstrijd georganiseerd tussen de zes teams van de grootste havengebieden van Malta. Een waar spectakel!

Independence Day (dag van de onafhankelijkheid) 21.09.2019

Malta won haar poitieke onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk terug in September 1964. Tijdens de nacht van 21 September, werd de Maltese vlag gehesen in de Independence Arena in Floriana, onder luid gejuich van de menigte. Sinds toen worden elk jaar verschillende activiteiten en festiviteiten georganiseerd om deze traditie in ere te houden.

Rolex Middle Sea Race

Dit jaar viert de Rolex Middle Sea Race zijn 50ste verjaardag. Vanuit de haven van Valletta vertrekken een 70-tal jachten voor een reis van 606 zeemijl langs de zeestraat van Messina en de oostkust van Sicilië. De reis gaat vervolgens verder richting Stromboli, Favignana en Pantelleria op Sicilië, en dan terug richting Malta via Lampedusa. De verschillende landschappen en texturen van de zee maken van deze race een bijzondere uitdaging en attraktie!

Internationale airshow

De internationale luchthaven van Malta organiseert jaarlijks de Malta International airshow. Dit is een van de grootste evenementen en won een gerespecteerde reputatie als een van de top outdoor activiteiten voor de ganse familie, alsook voor toeristen.

Mdina Classic

De Mdina Grand Prix Classic Cars wordt elk jaar in Oktober georganiseerd. Het stratenparcours ligt in het idylische platteland rondom de imposante omwalling van de vroegere hoofdstad. Het belooft een magisch weekend te worden gevuld met racende classic cars. Oudere klassieke sportwagens en moderne monsters laten iederen genieten.

Notte Bianca, 05.10.2019

Paleizen en musea blijven langer open en geven speciale kortingen op inkomprijzen. Je kan onder andere het presidentieel paleis gratis bezoeken. De straten zijn gevoeld met visuele kunsten en theatervoorstellingen. Muziek weerklinkt in de straten en lokale en buitenlandse bands zorgen voor entertainment. Natuurlijk zijn de café's en restaurants ook later open om u te voorzien van een hapje en een drankje.

Birgu Festival, 12.10.2019 - 14.10.2019

Birgufest, ook gekend als Birgu by night, heeft de laatste jaren in populariteit gewonnen. Voornamelijk door de immense schoonheid die door deze kleine versterkte stad wordt weergegeven. Deze historische stad wordt verlicht door duizenden kaarsen, verspreid over elke trap en elk balkon. Je kan er een breed assortiment aan eetkraampjes, restaurants en orkestjes vinden om je avond meer leven in te blazen.