Malta Evenementenkalender 2023

Malta heeft het hele jaar door een ongelooflijke overvloed aan evenementen die zich op alle leeftijden en smaken richten. Malta's rijke evenementenkalender biedt het hele jaar door optredens, festivals, tentoonstellingen en feesten van lokale en internationale entertainers en exposanten. Malta verwelkomt elk jaar meerdere internationale hedendaagse, klassieke en jazzartiesten die het hele jaar door verschillende concerten en festivals organiseren.

Malta is gastheer van meerdere sportevenementen, op het land, in de zee en in de lucht en de kunstwereld biedt een scala aan theater, dansvoorstellingen, pantomimes, toneelstukken en nog veel meer. Ontdek hieronder enkele van de evenementen die dit jaar op Malta plaatsvinden.

Alarms!

Zes keer per jaar trakteert Fort Elmo je op een speciale inkijk in de geschiedenis van Malta. De historische re-enactment groep van Malta reconstrueert de aanvan van de Fransen onder Napoleon (1789-1800) met de nodige details. In een 50 minuten durende show worden de aankomst van de Fransen, de Maltese opstand en de aankomst van de Engelsen, die mee hielpen de Fransen te verslaan weergegeven in originele kostuums en met eigentijdse rekwisieten. Goedkope tickets zijn verkrijgbaar aan de ingang van het fort.

Wissel van de wacht

Elke laatste vrijdag van de maand om 10u30 's ochtends begint er een parade aan st Georges Square in Valletta. De gewapende troepen van Malta marcheren langs Republic street om de hoofdbewaker van het paleis van Valletta te vervangen. Het is een traditioneel en spectaculair schouwspel, zeker waard om zien.

Saluting Batterij

De Saluting Battery, een van de belangrijkste historische gebeurtenissen op Malta, vindt elke dag plaats tussen 12 en 16 uur op het hoogste punt van het eiland. Soldaten schieten traditioneel met zware kanonnen. Bezoekers kijken meestal naar deze historische gebeurtenis vanuit de Grand Harbour. Een must-see voor iedereen die Malta bezoekt!

Valletta Barok Festival, 11 tot 23 januari 2023

Valletta International Baroque Festival biedt u de mogelijkheid om te luisteren naar barokmuzikanten van wereldklasse in een historische sfeer die typisch is voor een lokaal en internationaal publiek. Een van de belangrijkste podia van het festival is Teatru Manoel, het oudste werktheater ter wereld, de Sint-Janskathedraal en het Archeologisch Museum van Valletta zijn slechts enkele van de fascinerende locaties die u kunt bezoeken. Het Valletta International Baroque Festival geeft het publiek een feest van muziek met zijn prachtige muziekoptredens, variërend van Bach tot Vivaldi en nog veel meer.

Carnaval, 17 februari tot 21 februari 2023

De lente is de tijd van carnaval, en als je een goed feestje aprecieert, zal dit feestweekend je niet teleurstellen. Het centrum van deze vieringen is Valletta, maar er zijn ook gelijkaardige feestjes in de kleinere steden. Overal op het eilandc zal je mensen in kleurrijke kostuums vinden, op weg naar de grote parade. Het feest gaat achteraf gewoon door in Paceville. Mis deze kleurrijke kant van Malta niet!

Paasweek,  2 maart tot 9 april 2023

Pasen wordt in Malta groots gevierd. Kerken worden prachtig versierd en lichten als het ware op in het donker. Mis zeker de processies op Goede Vrijdag en Paaszondag niet. Twee beroemde parades gaan door op Goede Vrijdag in Qormi en op Goede Vrijdag en Paazondag in Vittoriosa. Veel Maltesen nemen hieraan deel en spelen Bijbelse taferelen na in traditionele kostuums. Zeker op Paaszondag hangt er een uitgelaten sfeer op en rond het eiland.

Aardbeienfestival, te bevestigen 2023

Een van de belangrijkste redenen voor de lokale bevolking om te wachten op de lentemaanden is het aardbeienfestival! Het festival, dat door de lokale bevolking "Festa Frawli" wordt genoemd, wordt georganiseerd in Mġarr, een dorp in het noorden van het eiland. Heerlijke aardbeien worden opgehaald voor het festival en de lokale bevolking bereidt lekkernijen met lekkere aardbeien voor in de kraampjes op het plein buiten de parochiekerk. Het aardbeienfestival verwelkomt lokale en buitenlandse bezoekers met super smakelijke aardbeien, kraampjes en entertainment shows.

Rock The South, te bevestigen 2023

Rock the South Malta opent zijn deuren voor muziekliefhebbers met meer dan 30 artiesten en meerdere podia in de Zion Reggae Bar. Rock the South Malta heeft sinds de start meer dan 100 artiesten ontvangen. Zoals elk jaar biedt het festival eindeloos entertainment met geweldige lokale en internationale bands en artiesten, variërend van reggae tot jazz tot rock en zelfs punk.

Malta International Fireworks Festival, te bevestigen 2023

Het vuurwerkfestival is een traditie in Malta. Het wordt bijgewoond door lokale bevolking en toeristen. De grote Haven van Valletta is het ideale decor voor dit evenement, waarbij het lidmaatschap tot de Europese Unie van Malta wordt gevierd. Dit vuurwerkfestival is het startschot voor verschillende steden/dorpen om een feestje te bouwen.

Middeleeuwse Mdina Festival, te bevestigen 2023

Dit middeleeuws festival in Mdina zorgt voor een Middeleeuwse sfeer in de volledige stad, waardoor bezoekers zich in de tijd van de ridders wanen. Je vindt muzikanten op elke hoek van de straat, en de volledige stad is versierd met bloemen om het lentegevoel in iedereen wakker te maken. Musea, kerken en andere historische gebouwen zijn het ganse weekend open voor alle bezoekers.

Malta Fashion Week, 28 juni - 2 juli 2023

Malta Fashion Week is een verbazingwekkende week met prachtige modeshows, feesten en evenementen die de hoogste standaard van soortgelijke modeweken in andere modehoofdsteden wereldwijd bereiken. In de prachtige hoofdstad Valletta wordt Malta's beste talent in de mode-industrie getoond, van modeontwerpers tot catwalkmodellen, stylisten en visagisten. Op 2 juli wordt de week afgesloten met de 25e editie van de Malta Fashion Awards.

Beland Muziek Festival, te bevestigen 2023

Beland Music Festival vindt in mei al 8 jaar plaats in Żejtun in mei. Zoals elk jaar vinden lokale muzikanten en groepen plaats op het festival. Daarnaast bieden de winnaars van de Velandse Muziekwedstrijd nieuw talent de kans om te schitteren. Beland Music Festival, dat plaatsvindt met de steun van Arts Council Malta, wacht om al zijn publiek te vermaken met goed georganiseerde muziekoptredens.

Dorpsfeesten

Het hele jaar door kunt u de geschiedenis en traditie van Malta van dichtbij beleven. Elk dorp heeft zijn feestdag die bekend staat als een festa. Een week is gewijd aan de bijzondere beschermheilige, bekroond met een groot feest met veel vuurwerk en een kerkelijke parade de dag erna. De Maltezen zullen deze traditie graag met u delen!

 

Verloren & Gevonden Festival, 29 juni - 2 juli 2023

Het Lost & Found Festival nodigt je uit om te dansen, te luisteren naar fantastische muziek van je favoriete DJ's en staat garant voor eindeloos plezier. Georganiseerd door DJ Annie Mac, belooft het festival verschillende feesten in een aantal van Malta's beste openlucht nachtclubs, maar biedt ook bootfeesten, zwembadfeesten en zelfs een feest in een historisch kasteel! Lost & Found geeft u de kans op een spannende ervaring met een divers publiek. Het is een van de beste opties voor degenen die deel willen uitmaken van een lang weekend van legendarische feesten.

Aarde Tuin, 2 juni - 4 juni 2023

Earth Garden Festival is een openlucht niet-mainstream Muziekfestival. Het festival bestaat uit 5 verschillende muziekpodia: Roots Stage, Enchanted Forest, Electronic Sphere, Strawberry Hill, en een zeer goed georganiseerde live Jamming Area.

Dit is het festival dat de zomer in Malta begint en garant staat voor veel plezier en geweldige muziek in een milieuvriendelijke en gastvrije omgeving.

Eco-markt Malta

Friends of the Earth Malta en Eco Market Malta hebben hun krachten gebundeld en organiseren tweedaagse markt- en feestelijkheden die zich richten op alles wat goed is voor mens en milieu.

Het evenement omvat een marktplaats met verschillende erkende en gescreende verkopers met een verscheidenheid aan alledaagse producten, zoals duurzame huishoudelijke artikelen, ethische mode, niet-toxische persoonlijke verzorgingsproducten, kunst en ambachten. De oktober-editie van de Eco Market zal echter de aandacht vestigen op de duizenden lokale boeren die elke dag hard werken om prachtige, gezonde, verfrissende gerechten voor onze borden te produceren. Verwacht daarom stalletjes met lokale verse biologische producten, natuurlijk voedsel en snacks, maar ook vrachtwagens met het meest authentieke en verrukkelijke voedsel. Tijdens dit tweedaagse evenement worden ook informatiestands, bewustmakingsgesprekken en educatieve workshops georganiseerd die allemaal verband houden met goed eten, duurzaam leven en positieve landbouwpraktijken. 

Er is live muziek, entertainment en leuke activiteiten voor kinderen en volwassenen. Alles is gericht op bewustwording en bescherming van onze kostbare omgeving.

Opmerking: De markt werkt met een 100% verbod op kunststoffen voor eenmalig gebruik. De Eco-markt wordt elke maand op verschillende locaties gehouden.

Abode on the Rock, 15 juni - 19 juni 2023

In Londen gevestigde initiatiefnemers nemen het zustereiland Gozo van Malta over voor hun debuutfestival voor elektronische muziek in juni 2022. Feesten op het strand, feesten op een boot en dansen tot in de vroege uurtjes en een werkelijk magische ervaring creëren op dit prachtige eiland Gozo, op slechts een korte veerboottocht van het vasteland van Malta.

Għanafest, te bevestigen 2023

Ghanafest is een Maltese volksmuziekfestival dat elk jaar in juni drie dagen duurt. De Maltese traditionele keuken en het adembenemende uitzicht op de Floriana Argotti-tuinen begeleiden het festival. Naast de Maltese volksmuziek staan er ook lokale muzikanten en groepen op het podium. Tijdens het driedaagse festival vinden er verschillende handwerkexposities plaats in de kraampjes.

Malta Internationaal Kunstfestival, 16 juni - 2 juli 2023

Het Malta International Arts Festival vindt elk jaar plaats en biedt een grote verscheidenheid aan kunst, zoals theater, dans, muziek en schilderkunst. Geniet van een grote selectie van voorstellingen van gerenommeerde kunstenaars, zowel Maltese als internationale, in locaties zoals het Mediterrane Conferentiecentrum, het MITP Theater of het St. James Cavalier Centre for Creativity in Valletta. Een selectie van de presentaties is gratis.

Valletta Green Festival, te bevestigen 2023

Tijdens dit festival wordt de Pjazza San Ġorġ, een van de grootste open ruimtes in Valletta, omgetoverd tot een verbluffende display met maar liefst 80.0000 seizoensbloemen en -planten. Ontdek verschillende educatieve workshops, seminars, muziek en entertainment rond de Pjazza San Ġorġ en andere locaties rond Valletta. 

Malta Muziekweek, te bevestigen 2023

De Malta Music Week markeert het einde van weer een schooljaar en het begin van een nieuwe fantastische zomer in Malta. Malta Music Week is een week vol met feesten op verschillende locaties en biedt voor elk wat wils. Dit is een magische week vol vrijheid, muziek en plezier.

Eiland van MTV Malta Speciaal, te bevestigen 2023

Het jaarlijkse MTV-evenement op het eiland MTV trekt jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers. Het muzikale spektakel omvat een line-up van wereldklasse en biedt een unieke kans om de beste, heetste muzikanten live en gratis te horen - direct op het zonnige mediterrane eiland Malta. Het is nu al duidelijk: dit wordt weer een van de must-see muziekfestivals in Europa.

Arti Fil-Misraħ, te bevestigen 2023

De straten van de noordelijke stad Mellieħa worden elke vrijdag in juli getransformeerd tot een plek waar lokale kunstenaars, muzikanten, ambachtslieden en soortgelijke talenten worden gepresenteerd aan de lokale bevolking en toeristen. Een perfecte manier om je weekend te beginnen.

Malta Jazz Festival, 10-15 juli 2023

Drie mediterrane nachten vol internationale jazz in één uniek, spectaculair decor onder het bolwerk van Valletta en voor de grote haven. Fans van Jazz zullen deze kans graag aangrijpen om in juli prachtige avonden door te brengen met wereldberoemde artiesten.

Verenigen met Tomorrowland, te bevestigen 2023

Beleef het magische Tomorrowland festival in Malta! Het festival, dat op hetzelfde moment plaatsvindt in Malta, Athena, Barcelona en Porto, geeft je de kans om je te verenigen met festivalgangers van over de hele wereld. Het festival heeft ook een live verbinding met het hoofdpodium in België Tomorrowland. Bezoekers kunnen genieten van dit glorieuze festival met indrukwekkende DJ-optredens en een onvergetelijke ervaring beleven.

L'Imnarja Zomerfeest in de zomer, te bevestigen 2023

Dit feest dateert al van voor de komst van de Knights Hospitaller in 1530. De naam "L'Imnarja", "Feest van het Licht", heeft zijn oorsprong in de vele zonnewende vuren die de festiviteiten oorspronkelijk begeleidden. Vandaag de dag vindt het feest plaats in Buskett Gardens: familie en vrienden gebruiken deze dag voor een picknick, er vloeit wijn en er worden nationale lekkernijen, zoals een traditioneel konijnengerecht, geserveerd. s Avonds zorgen zang, gitaarspel en lokale volksmuziek voor vermaak.

Het Farsons Groot Bierfestival, te bevestigen 2023

Bij het Farsons Great Beer Festival in het kleine dorpje Ta' Qali draait het allemaal om goede muziek, lekker eten en natuurlijk goed bier. Enkele duizenden bezoekers worden verwacht op het gratis 10-daagse festival. Het programma is gevuld met veel entertainment en activiteiten, en een grote selectie aan bars biedt eten en drinken. Talrijke live-optredens met hete lokale muzikanten en bands kunnen worden genoten op het openluchtpodium.

Glitch Festival, 13 tot 16 augustus 2023

Het Glitch festival nodigt house- en technomuziekliefhebbers uit voor een onvergetelijke ervaring in Gianpula Village. Het festival biedt eindeloos entertainment in een unieke sfeer, van zwembadfeesten op het dak tot geheime ravefeesten, van bootfeesten tot het hoofdpodium waar de headliners optreden. Als u een van de liefhebbers van dans en elektronische muziek bent, moet u dit festival proberen.

Zomerdwaas Malta, te bevestigen 2023

Summer Daze Malta is een muziek- en dansfestival. Het festival ontvangt elk jaar wereldberoemde artiesten van over de hele wereld. Tot op de dag van vandaag hebben veel verschillende artiesten opgetreden, van David Guetta tot Rita Ora, van Tyga tot Paul Kalkbrenner. Summer Daze Malta, dat plaatsvindt in St. Paul's Bay en Ta'Qali National Park, verwelkomt veel lokale en buitenlandse mensen die van muziek houden.

Volle Maan Med Festival, te bevestigen 2023

Full Moon Med Fest, dat de ziel heeft van Thailand's Full Moon parties, is een eendaags festival met een unieke sfeer. De avond, waar neonkleuren de boventoon voeren, biedt lokale en internationale muzikanten en entertainers aan alle festivalgangers. Het festival, dat in augustus plaatsvindt, geeft je het gevoel dat je je in een heel andere wereld waant!

Delicata Wijn Festival, te bevestigen 2023

Delicata Classic Wine Festival geeft u een stijlvolle avond met wereldberoemde Maltese wijnen in de Upper Barraka Gardens in Valletta! Dit festival, dat zal plaatsvinden in de lokale wijnmakerij Delicata, biedt haar bezoekers de beste lokale vintage monsters te proeven. Bezoekers kunnen genieten van muziek in deze prachtige ambiance en nieuwe, klassieke en vintage wijnen proeven.

Overwinningsdag, 8 september 2023

8 september is een heel bijzondere feestdag in Malta, omdat het drie verschillende gebeurtenissen omvat: het religieuze feest van de geboorte van de Heilige Maagd Maria, de dag dat de belegering van 1565 eindigde en de dag waarop het Italiaanse leger in de Tweede Wereldoorlog door de Britten werd verslagen. De festiviteiten vinden plaats in Senglea, Naxxar, Mellieha en Xaghra op Gozo. Sinds 1878 vindt in het grote havenbekken elk jaar een roeiregatta plaats tussen zes teams van de grootste havengebieden van Malta - een groot spektakel!

Onafhankelijkheidsdag, 21 september 2022

Malta won zijn politieke onafhankelijkheid van Groot-Brittannië op 21 september 1964. In de nacht werd de Maltese vlag gehesen in de Onafhankelijkheid Arena in Floriana, onder het gejuich van een grote menigte mensen. Sindsdien vinden er elke 21 september vele festiviteiten en activiteiten plaats om deze dag goed te vieren.

Het Bellenfestival, te bevestigen 2023

The Bubble is een festival van het leven gericht op het creëren van bewustzijn. Dit non-profit festival is een niet-gouvernementele organisatie die lokale evenementen organiseert. Het festival, dat tot doel heeft je uit de stad en in harmonie met de natuur te krijgen, duurt een week. Het Bubble Festival biedt bezoekers een week lang muziek, entertainment, ontspanning, nieuwe ideeën, bewustwording en natuur!

Gozo - Einde van het zomerfestival, te bevestigen 2023

The Gozo End of Summer Fest is waiting for visitors from all ages and walks of life for a beautiful weekend full of music and entertainment. Rock, jazz musicians and bands take the stage at the festival. It is also an opportunity for those who want to relive Carnival again. Festival welcomes visitors in charming Żewwieqa in Mġarr Harbour in Gozo. The Gozo End of Summer Fest promises local and foreign visitors an unforgettable ending for summer!

Notte Bianca, 1 oktober 2022

Paleizen en musea zijn tot laat geopend met speciale kortingen op de toegang, sommige zijn ook gratis, zoals het President's Palace. De straten zijn vol leven met tentoonstellingen van beeldende kunst en theatervoorstellingen. De muziek weergalmt in de straten, want er zijn ook lokale en buitenlandse bands te zien voor uw vermaak. Natuurlijk zijn de cafés en restaurants tot laat open met eetkraampjes en tafels voor heerlijke lokale lekkernijen.

Birgu Festival, 7-9 oktober 2022

Birgufest, dat ooit bekend stond als Birgu by night, is de laatste jaren steeds populairder geworden. Voornamelijk vanwege de immense schoonheid die in deze vestingstad wordt geïnterpreteerd. Deze historische stad wordt volledig verlicht door duizenden kaarsen die op elke trede en op elk balkon worden gesprenkeld. U zult in staat zijn om een grote verscheidenheid aan eetstalletjes, restaurants en bands te vinden om de nacht te verlevendigen.

Rolex Middenzee Race, 22 oktober 2022

De Rolex Middle Sea Race begint in de haven van Valletta. Ongeveer 70 cruisers beginnen aan een 606-mijl lange reis langs de Straat van Messina langs de oostkust van Sicilië. De reis gaat verder rond Stromboli, Favignana en Pantelleria op Sicilië, en dan terug naar Malta via Lampedusa. De verschillende landschappen en texturen van de zee maken deze race een bijzondere uitdaging en aantrekkelijk! De wedstrijd begint op 15 oktober.

Mdina Classic, 13 - 16 oktober 2022

Het Mdina Grand Prix Classic Car Event wordt elk jaar in de maand oktober gehouden. Het stratencircuit van Mdina ligt in het idyllische landschap onder de imposante bastions van de oude hoofdstad. Het belooft een magisch weekend van klassieke autosport te worden. Oude klassieke sportklassieker tot moderne monsters maken plaats voor iedereen om van te genieten.

Festival Mediterranea, te bevestigen 2023

Een festival om de mediterrane cultuur en geschiedenis van het eiland te vieren. Het Festival Mediterranea vindt plaats in Gozo. Tijdens het festival vinden op het hele eiland voorstellingen, concerten en shows plaats. Er worden veel activiteiten georganiseerd, van kunsttentoonstellingen tot eten en drinken evenementen, van archeologische conferenties tot historische reizen. U kunt de mediterrane cultuur leren kennen op dit festival waar het hele eiland een cultureel centrum is geworden!

De drie paleizen festival 1-12 november 2022

Een van de meest indrukwekkende evenementen in Malta, het Drie Paleizen Festival, biedt bezoekers een spectaculair muziekaanbod en biedt een kans om Malta's meest spectaculaire historische locaties te verkennen. Het Verdala Paleis, het San Anton Paleis en het Grootmeesterspaleis openen hun deuren tijdens dit festival waar u de geschiedenis kunt voelen terwijl u luistert naar de onvergetelijke werken van klassieke, moderne en hedendaagse jazzmuziek.

Malta International Christmas Choir Fest 2 - 4 december 2022

Geniet van verschillende kerstkooroptredens in authentieke kerken in barokstijl. Op het festival treden verschillende koren op uit meer dan 12 verschillende landen! De Maltese eilanden zijn altijd een hotspot geweest voor culturele diversiteit en dit festival is niet anders, want het doel is om verschillende koortradities samen te brengen. Mis deze cultureel verrijkende ervaring niet tijdens de mooiste tijd van het jaar. 

Rock 'N' Roll Kerstfestival 12 - 13 december 2022

Rock 'n' roll groep "That'll be the day" komt voor de allereerste keer naar Malta om 2 kerst rock concerten te geven in het Hilton Conference Centre. Deze show zal kerstklassiekers combineren met komische sketches. De cast zal het publiek meenemen op een rit door het beste van rock en pop door de jaren heen.